Aktiviteter 2017


Julfest 9 dec 2017


Vi var i år närmare 50 personer som slöt upp till årets julfest på Färdgärde.
Många trevliga samtal fördes vid borden. Både om årets händelser i föreningen och framtidstankar som kanske slår rot 2018. Utöver det blev det mycket sång och glada skratt i en stämning som var god och varm. Varmt var det även i lokalen av både eldning och brist på hård vinterkyla som låg mot ytterväggarna. Utomhus var det kanske dåligt med julstämning i diset och gröna marker, men inne i lokalen rådde det inget tvivel om vad som stundar.
Julglögg och mingel inledde kvällen. Därefter dukades ett härligt och smakfullt julbord upp. Där fanns allt för alla smaker. Pricken över iet vid det avslutande kaffet var kanske den smakfulla "Fiskarhustruns kaka". Kvällen bjöd även på musik av Christer och Mats-Olov på gitarr och dragspel och lite dramatik i lotterier. Den största dramatiken givetvis vid årets dragning av lottbåtens vinnare, som blev den lyckliga Åsa Nordling från Örnsköldsvik. Grattis säger vi till henne! Många satt nog vid borden med hopp och en önskan om bättre lycka nästa år. Vem skulle inte bli oerhört stolt och glad över en så fin vinst som föreningen levererar, år efter år.
Med hopp om ett gott slut och ett gott nytt föreningsår 2018, hälsar vi alla nya och gamla medlemmar en riktigt God Jul!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vinnare av lottbåt 2017 
 
Foto: Ulf Sandberg    
Föreningens välbesökta och delikata julbord har just ägt rum. Som traditionen påbjuder har vinnaren av 2017 års lottbåt dragits under överinseende av alla närvarande. Årets båt vanns av Åsa Nordling, från Örnsköldsvik på lott nr.071700. Åsa, som för närvarande arbetar i Forsmark och bor i Uppland, besökte nyligen föreningen på Färdgärde för att träffa oss och inspektera sin vinst. Åsa är mycket förtjust i sin nya båt och vi har lovat att förvara den fram till våren, när det är enklare att ta den i besittning. 
 
 
Lottförsäljning skyltsöndag 3 dec. Drottninggatan, Östhammar.
 
 
 
 
 
 
Lottförsäljning vid Konsum i Östhammar, 24 november 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lottförsäljning vid Konsum i Östhammar, 6 oktober 
 
 
 
 
 
Lottförsäljning 16 sept. Höstmarknad, Sjötorget i Östhammar 
 
 
 
 
  
 
 
Sponsordag den 2 september 

 Föreningen ordnar vartannat år en sponsordag, där vi bjuder våra sponsorer på information om vår verksamhet och trevligt samkväm.
Dagen började nere vid hamnen i Östhammar vid båthuset, där ordförande Håkan hälsade gästerna välkomna.

Ulf berättade om föreningens nybyggda kyrkbåt och om gamla tiders färdväg över Östhammarsfjärden. Han berättade även historien om det gamla båthuset, som ursprungligen stod på Färdgärde för att där härbärgera den gamla originalbåten från 1863, men som under 1940-talet flyttades tillsammans med den gamla kyrkbåten till Krutudden i Östhammar. Han avslutade med att berätta att föreningen nu är i färd med att flytta båthuset från Krutudden till den gamla hamnen i Östhammar, för att där härbärgera den nybyggda kyrkbåten, en kopia av den gamla originalbåten från 1863.

Nästa anhalt denna dag var Motorverkstaden i Nordanvikslängen på Gammelhus. Där berättade Lars M. om verkstadens tillblivelse och arbetet som lagts ned på att bygga upp den. Tillsammans med Sven-Åke och Lasse W. demonstrerades en tändkulemotor och en dieselmotor i drift.

Färden gick vidare till Färdgärde, där våra sponsorer hälsades välkomna av Peter. Han gav en kort information om båtverkstaden på Färdgärde, om dess uppbyggnad och om föreningens verksamhet i verkstaden. På Färdgärde hade vi även ställt iordning ett försäljningsbord med föreningens egna försäljningsartiklar och båtlotter.
Efter en kort rundvandring i verkstaden bjöds sällskapet på fika med nybakade bullar och hemgjorda mjuka och hårda kakor. Som avslutning på besöket i båtverkstaden delade vi ut boken Träbiten där föreningens bygge av kyrkbåten presenteras.

Vi färdades sedan vidare till dagens slutmål Häradsudden. Där guidade Torsten ner gästerna till bryggan, under det att han berättade lite om det gamla skärgårdshemmanet och om de som bott där. Nere vid bryggan kunde man denna dag beskåda både föreningens Vargskärsbåt med tändkulemotor och sjöscouternas koster Kerstin från 1893.

De som önskade fick följa med på en tur med Kerstin, där de fick vara med om att sätta segel, segla en stund på fjärden, för att sedan ta ned seglen och gå in till bryggan igen. Under tiden fick övriga gäster låta sig väl smaka av den framställda skärgårdsbuffén Det blåste ganska bra, vilket var bra för seglingen, men litet väl dragigt för att sitta ute på bryggan och äta. Alla satt därför inne i den trevliga sjöboden och båthuset och åt. När seglarna kommit iland kunde också de ta för sig av buffén. Det fanns också ett par tipspromenader som många letade sig runt på.

Slutsumman av dagen var att alla, både arrangörer och gäster, var mycket nöjda med arrangemanget.

 
Vargskärsbåten på väg till sponsorträffen med Gustav vid rodret.
 
 Kerstin lägger till efter segling med gäster.
 
 Peter dukar upp den härliga skärgårdsbuffén som gästerna bjöds på.
 
 Gästerna låter sig väl smaka i den ombonade miljön i Häradsuddens sjöstuga.
 
 
Allmogebåtens Dag den 22 juli
 
 Efter omfattande förberedelser var det så dags för Allmogebåtens Dag. Det började tveksamt med regn på morgonen, så uppackning och iordningställandet fick vi börja iklädda regnställ. Vädret förbättrades emellertid och när det hela drog igång kl. 10, var det torrt i luften och vid pass kl. 11, började solen titta fram. Det blev en mycket lyckad dag med många populära aktiviteter.
Vi visade upp ett antal allmogebåtar, nybyggda, renoverade och en som förhoppningsvis ska renoveras.Tre tändkulemotorer visades upp och en var igång ett tag.
Tändkulan i Vargskärsbåten gick stabilt hela dagen och Gurra, Leif och P-O hade fullt sjå att skjutsa alla som ville ha en tur med en riktig "dunk-dunkbåt".
Tipsrodden var också populär och de tillgängliga båtarna var ständigt igång hela dagen. Vinster lottades också ut bland de duktigaste lagen. 
En ny aktivitet i år var en knoptavla med möjlighet att under sakkunnig ledning av Christer få lära sig de viktigaste bruksknoparna som fiskare och skärgårdsbor behövde kunna (och fortfarande är bra att kunna).
Lottförsäljningen till nästa lottbåt gick mycket bra, inte minst tack vare de duktiga lottförsäljarna Peter, Per och Ulf H. Parallellt såldes lotter på en modell av en roslagsskuta (sandkil), som Peter har tillverkat. Den lyckliga och stolta vinnaren av denna klenod blev Bo Aronsson, Ramhäll, på lott nr. 47. Grattis Bosse!
Fiket under Birgittas och Åsas kompetenta ledning blev en naturlig samlingspunkt med en jämn ström av gäster. Vi upprepade även förra årets nyhet med stekt strömming på hårt bröd. Det gick som smör i solsken och Pernilla och Margareta stekte upp 5 kg strömming och kunde ha gjort av med flera kg till!
Barnens båtbyggeri var en annan populär samlingspunkt. Här byggde barn i alla åldrar fina båtar under Ernsts professionella båtbyggarledning med bra stöd av Lasse W.  
Harriet härskade säkert över vår försäljning. Vi hade ett utökat urval av artiklar till försäljning i år, där särskilt bussaronger med arbetslagets logga och roslagsmahogny kan nämnas.
Lindbergsekans vänner från Raggarö kom på besök med sju båtar, vilket var ett uppskattat inslag.
Ett annat nytt och trevligt inslag var modellbåtsbyggare från Östhammar och Gävle, som visade upp sina små (en del rätt stora) mästerverk och körde med några av dem i inre hamnen till allmän förnöjelse.
Ytterligare medlemmar och bekanta hjälpte till bl.a. med att baka utmärkt bröd till fiket, administrera tippsrodden och donera priser till tipsrodden, allt för att göra Allmogebåtens Dag till en mycket lyckad tillställning som redan känns som en tradition.
Fotografer har varit Ulf Sandberg, Torsten Fries och Åsa Rolfsdotter.
 
 Föreningens "annonspelare"
 
 Uppackning och iordningsställning. Det regnade fortfarande - Vad månde det bli av detta?
 
 Bussaronger (arbetsskjortor) är årets melodi.
 
 En lång rad med allmogebåtar. Främst ligger förstås kyrkbåten.
  Tändkulorna på rad. Mäster Mattsson lägger ut texten.
 
 Startförsök med "stora kulan". Det krävdes tre man för startmanövern. 
  
Vargskärsbåten med skeppare Gurra.
 
 
 Vargskärsbåten på tur med full last av passagerare.
 
 Christer väntar på intressenter att lära sig "mystiska" knopar.
 
 Våra duktiga lottförsäljare Per S och Ulf H i aktion. Priset i det extra båtlotteriet, en modell av en sandkil tillverkad av Peter står på bordet.
 
 Bosse Aronsson, stolt och lycklig vinnare i det extra båtlotteriet. 
 
 
Birgitta och Åsa säljer kaffe och goda bakverk i fiket.
 
 
 Strax utanför fiket gör Pernilla och Margareta de populära strömmingsmackorna.
 
 Entusiastiskt byggande i barnens båtbyggeri under lika entusiastisk ledning av Ernst och Lasse.
 
 Två stolta båtbyggare visar upp sina fartyg.
 
Harriet har just sålt roslagsmahogny och målarpensel till två nöjda kunder.
 
Lindbergsekans vänner fyller den inre hamnen.
 
  Modellbåtbyggare från Östhammar och Gävle visar upp sina fina miniatyrskepp.
 
De små skeppen kunde även plöja fram på böljan alldeles själva.
 
  
 
Gräsö Runt den 1 juli 
 
Arbetslaget deltog också i år Gräsö Skötbåtsförenings rodd/segeltävling Gräsö Runt och även denna gång i sista sträckan, den berömda "Spurten", från Äspskär till färjeläget på Gräsö. Till Skillnad från förra året var vi lite modigare och startade tillsammans med de övriga båtarna. Det fick givetvis till följd att vi kom sist i mål med god marginal, men det kändes ändå rätt och var verkligen spännande. I den friska medvinden blev det snudd på stökigt i starten och det gällde att kunna hålla undan för de seglande båtarna, där några inte hade full koll. Vi rodde på i mestadels frisk halvvind (vinden in från sidan) och hygglig sjölä från Gräsölandet, så vågorna var inte besvärliga. Efter ca 1 timme och 45 minuter nådde vi målet och var nöjda med det. Skötbåtsföreningen tycker om att vi är med och visar upp ytterligare en aspekt av livet i skärgården förr i tiden. Vid prisutdelningen fick vi dock några små gliringar av prisutdelaren Fred Söderberg för vår roddstil, så den får vi nog öva litet på till nästa år. Deltagare i årets rodd var: Leif Eriksson, Ulf Sandberg, Per-Ove Wahl, Lars Wallgren, Håkan Ålind och Torbjörn Åström.  
 
 Mycket fladdrande segel inför starten.
 
 Kyrkbåtens besättning i spänd koncentration inför starten.
 
 En del kloka går till start utan hissade segel.
 
 Starten har gått! 
 
 Dramatik vid segelsättning.
 
 Kyrkbåtens besättning kämpar på med enbart gransegel. Här har vi kommit mer än halvvägs.
 
 
 
Vårrustardag den 13 maj
 
Arbetslaget ordnade en arbetsdag för att vårrusta våra båtar. Det blev en trevlig dag, men tyvärr var inte uppslutningen särskilt stor. Aktivitetsarrangemangen är ett utmärkt tillfälle för medlemmar som inte är så aktiva, att handgripligen bekanta sig med verksamheten. Vi hoppas att få flera deltagare till nästa aktivitet vi ordnar.
Den här gången rustade vi Vargskärsbåten, så att den är klar att sjösätta, vilket vi hoppas kan ske till Kristi Himmelsfärdhelgen. Vi hann också använda vårt fina sågverk för att såga takvirke till båthuset. Och så bjöds vi på grillkorv!
 
 
 Det är gott med grillad korv efter riktigt arbetspass.
 
 
 Takvirket ska inte bara sågas, utan även barkas.
 
 
 Vargskärsbåten klar för sjösättning.
 
 
 Det fanns även tid för meditation.
 
 
 Årsmöte 2017
 
 Februari. Årsmötets ordförande Kerstin Björk Jansson och sekreterare Torsten Fries.
 
 
 Februari. De flesta deltagarna i årsmötet 2017.
 
Årsmötet avhölls söndagen den 12 februari i förenings lokaler på Färdgärde. till ordförande och sekreterare för årsmötet hade valts Kerstin Björk Jansson respektive Torsten Fries. Kerstin ledde mötet med fast hand och såg till att frågan om avgående styrelses ansvarsfrihet, budget för 2017, val av ny styrelse och övriga beslut fattades på ett korrekt sätt. Årsmötet beslöt att utöka styrelsen med 3 personer till totalt 10. Den nya styrelsen består av: Håkan Ålind-ordförande, Torsten Fries-kontaktperson till moderföreningen, Leif Eriksson, Sven-Åke Eriksson, Harriet Landergård, Peter Rudolphson, Ulf Sandberg, Lars Wallgren, Christer Wingqvist, Margareta Wingqvist.
Valberedningen, bestående av Janerik Thelin-sammankallande, Ulf Holmgren och Rolf Persson har efter flera års gott arbete avböjt omval och tackades för sin insats. Till ny valberedning valdes Birger Eriksson-sammankallande och Torbjörn Åström.
Efter väl förrättat årsmöte bjöd föreningen, som seden påbjuder, på kaffe och tilltugg, inte minst fiskarhustruns kaka. Som avslutning visades en film om motorfabriken Pythagoras historia samt ett bildspel om Arbetslag Norra Roslagens verksamhet, med tonvikt på byggandet av brygga och båthus till kyrkbåten. Bildspelet togs fram som en redovisning av de pengar vi har erhållit för Föreningslyftet till nämnda projekt.